Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD)
In dit dossier vindt u informatie over de Maatregel Inrichting Stelselmatige Daders; kortweg de ISD-maatregel. Er wordt besproken aan wie de maatregel kan worden opgelegd, welke voorwaarden er zijn en wat de maatregel per fase inhoudt.
Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onderzoekt in welke mate de ISD-maatregel leidt tot een afname van de geregistreerde criminaliteit onder veelplegers. De resultaten van het eerste onderzoek zijn in 2012 gepubliceerd. In 2014 is een rapport gepubliceerd waarin de resultaten van een maatschappelijke kosten-batenanalyse van een eventuele verlenging van de ISD-maatregel zijn opgenomen. In 2019 is een vervolgrapport op voorgaande effectonderzoeken gepubliceerd.
In 2022 heeft er, onder andere naar aanleiding van deze effectonderzoeken, een onderzoek plaats gevonden naar werkzame factoren in de opzet en uitvoering van de ISD-maatregel. Dit heeft geleid tot het WODC rapport ‘Onbenut potentieel’, waarin onder andere de aanbeveling wordt gedaan om een landelijke uniformering van het beleid rondom de ISD uit te werken. De Minister heeft deze aanbeveling overgenomen en DJI is in 2023 gestart met een traject om te komen tot een landelijke uniformering van het beleid rondom de ISD. Alle voornoemde rapporten zijn als achtergronddocument opgenomen in dit dossier.
Dit dossier is voor het laatst bijgewerkt in oktober 2023.