Sla inhoud over

Jurisprudentie goederen gevangeniswezen

Hieronder vindt u de uitspraken van de beklagcommissies. Voor de uitspraken van de RSJ kunt u de jurisprudentiedatabank raadplegen.

2 juli 2024, KC2024/009

Klager is vanuit detentie in Duitsland in de inrichting geplaatst. Klager had op dat moment contant geld bij zich, dat hij in Duitsland in detentie had verdiend. Dit geld is door de inrichting bij binnenkomst op de geblokkeerde rekening van klager gestort. Klager wil dit geld echter uitvoeren/overmaken aan zijn dochter. De directie heef dit geweigerd omdat volgens de directie geld op de geblokkeerde rekening niet mag worden toegevoegd aan de rekening-courant van klager. Het geld wordt bewaard voor klager tot hij de inrichting verlaat. Of de dochter van klager moet eerst met bonnen aantonen dat zij uitgaven heeft gedaan ten behoeve van klager. Deze beslissing is enkel mondeling medegedeeld aan klager. De beklagcommissie overweegt dat met het oog op de toets of een externe transactie van de geblokkeerde rekening is toegestaan in het licht van de geldende wet- en regelgeving, van de gedetineerde mag worden verlangd dat hij vooraf aangeeft hoeveel, naar wie en met welk doel hij extern wenst over te maken, waarna de directeur dient te beoordelen of in het concrete geval sprake is van indicaties voor voortgezet crimineel handelen op grond waarvan de directeur de externe financiële transactie zou kunnen weigeren. Daarbij dient de directeur alle relevante feiten en omstandigheden in aanmerking te nemen en daartoe een belangenafweging te maken die voldoende is gemotiveerd. De beklagcommissie is van oordeel dat de beslissing van de directeur in dit licht onvoldoende is gemotiveerd. De beklagcommissie verklaart het beklag gegrond, vernietigt het besluit en draagt de directeur op om een nieuw besluit te nemen met inachtneming van deze uitspraak.


11 november 2020, KC2021/003

Klager is overgeplaatst van JC Zaanstad naar PI Nieuwegein. In JC Zaanstad had hij een ventilator op zijn cel. Hij mocht deze in eerste instantie niet invoeren in PI Nieuwegein, maar toen hij deze uiteindelijk kreeg, was deze in losse stukken. Een aantal onderdelen ontbrak en klager kon de ventilator niet in elkaar zetten. Uit het verslag van de afdeling visitatie blijkt dat de ventilator in losse onderdelen is binnengekomen. Op het moment dat werd getekend voor ontvangst, is de verantwoordelijkheid voor de schade overgegaan op de directeur van de PI Nieuwegein. De beklagrechter verklaart het beklag gegrond en kent een tegemoetkoming van € 10,00 toe.


12 oktober 2011, KC2012/004

Klager beklaagt zich erover dat zijn Playstation 2 is afgenomen nadat hij het apparaat al een tijdje had mogen gebruiken. Volgens de regels is het niet toegestaan om een Playstation 2 op cel te hebben. Klager is echter gematst. Na een tijdje is het apparaat toch afgenomen. De directie stelt dat een Playstation 2 niet mag worden ingevoerd vanwege de harde schijf die niet kan worden uitgezet of verwijderd. Dat het apparaat eerder wel werd toegestaan is een fout van de inrichting. De beklagcommissie acht de omstandigheid dat klager per vergissing enige tijd in het bezit is geweest van het apparaat geen reden om de niet-toegestane situatie te laten voortbestaan en verklaart de klacht ongegrond.