Verlof stelselmatige daders
Voor veroordeelden die in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (hierna: ISD) verblijven heeft de wetgever aparte regels opgesteld. Wanneer een ISD maatregel is opgelegd vangt deze aan met een intramurale fase. In deze fase verblijft de veroordeelde binnen de inrichting. Gedurende de tenuitvoerlegging van de maatregel in de inrichting, kan de veroordeelde voor (begeleid) verlof in aanmerking komen (artikel 20c RTVI).
Voor meer informatie over de ISD maatregel kunt u dit dossier raadplegen.
Het verlof wordt voor ten minste 2 uur en ten hoogste 52 uur per week verleend. Bij het toekennen van verlof is de directeur veel ruimte geboden. Zo kunnen de individuele omstandigheden, de verantwoordelijkheid en het gebleken verantwoordelijkheidsbesef bij de afweging worden betrokken. Een voorbeeld hiervan is een uitspraak van de RSJ op 14 september 2022 waarbij geen verlof werd toegekend omdat de gedetineerde onbetrouwbaar bleek te zijn. Dit bleek uit het feit dat hij het adres van zijn zus aan een onbekende gedetineerde verstrekt had. De beslissing van de directeur werd dan ook niet onredelijk of onbillijk geacht.[1] Ook heeft de directeur een grote beleidsvrijheid ten aanzien van het bepalen van de omvang van het verlof en de daaraan verbonden voorwaarden.[2]
Gedurende de laatste periode van de intramurale fase kan het worden toegestaan dat de veroordeelde buiten de inrichting arbeid verricht. Dit wordt daarentegen niet als verlof aangemerkt, waardoor deze tijd niet in mindering wordt gebracht op het maximale aantal uren dat een veroordeelde per week verlof kan worden verleend.
_______________________________________________________________________________________
[1] RSJ 14 september, 22/26465/GA.
[2] Staatscourant 30 juni 2005, nr. 124, p. 12 en Staatscourant 15 november 2002, nr. 221, p. 8.