Sla inhoud over

Workshops


 
 

Geef je keuze voor een workshop aan. Om iedereen een plek te kunnen garanderen, vragen we je om twee voorkeuren op te geven. Mocht je eerste keuze vol zitten, dan plaatsen we je bij je tweede keuze.

  1. Intensief Toezicht
    1. Sprekers: Johan Heemskerk (plv. vd PI Arnhem) & Saliha Yeniay (adviseur DJI)
    2. Omschrijving: Een interactieve workshop waarin diverse vormen van intensief toezicht worden besproken, zoals AIT (afdeling intensief toezicht), EBI (extra beveiligde inrichting), GVM'ers (gedetineerden met vluchtgevaar- en maatschappelijk risico), TA (terroristenafdeling), HRG (hoogrisico gedetineerden) en BPG (beheersproblematische gedetineerden). Er wordt ingegaan op de overeenkomsten en verschillen tussen het intensief toezicht. Wie is bevoegd, de directeur of de commissie? En wat betekent dit voor de reikwijdte van het beklagrecht. Wie bepaalt wanneer een gedetineerde op een AIT-afdeling wordt geplaatst en wat zijn hiervoor de criteria? Meer specifiek wordt er ingegaan op het nieuwe beleid inzake de AIT-afdeling en GVM'ers.
  2. Waartegen kan een gedetineerde klagen?
    1. Sprekers: Margreet Simpelaar (senior secretaris) & Rogier Sonneveldt (rechter)
    2. Omschrijving: Medewerkers van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) komen vertellen over hun werk. Wat doet de RSJ precies? Per 1 september 2023 heeft de RSJ een nieuwe lijn inzake de materiële ontvankelijkheid aangekondigd. Zo kan er bijvoorbeeld niet geklaagd worden tegen een algemene situatie of een losstaand probleem. In deze workshop wordt deze lijn uiteengezet en behandeld aan de hand van actuele uitspraken.
  3. Jeugd
    1. Sprekers: Marjorie Beld, Marcel Hoeve en Arman Rezaie Ghavamabadi
    2. Omschrijving: In deze workshop wordt het pedagogisch leefklimaat in de Justitiële Jeugdinrichting (JJI) besproken door drie medewerkers van de JJI Lelystad. Gedurende het verblijf is de behandelcoordinator verantwoordelijk voor het coördineren van het behandeltraject van een jongere. Stappen richting re-integratie worden gezet  op basis van de uitkomsten van de risicotaxaties en adviezen uit pro-justitia rapportages. Wat doe je op het moment dat deze niet overeenkomen met jouw eigen onderbuikgevoel? Re-integreren voelt als een te groot risico en herhaling van delict gedrag lijkt (zeker op de langere termijn) niet onwaarschijnlijk. Pro-justiarapporteurs adviseren echter anders. Tijdens deze workshop ervaar je, door deel te nemen aan een moreel beraad hoezeer waarden en normen een rol spelen tijdens dit dilemma. 
  4. Isoleren in detentie
    1. Spreker: Mervin Pinas (vestigingsdirecteur PI Roermond).
    2. Omschrijving: Uit een onderzoek van de RSJ uit 2022 en een onderzoek van dr. Sharon Shalev is gebleken dat isoleren in detentie schadelijke gevolgen kan hebben en daarom zo min mogelijk moet worden toegepast. Naar aanleiding hiervan heeft DJI een nieuwe visie ontwikkeld omtrent isoleren. ‘Isoleren (als straf of maatregel) wordt alleen toegepast als er geen enkel alternatief is. Als isoleren wordt toegepast, gebeurt dit zo kort en humaan mogelijk.’ Wat houdt deze visie in, hoe kunnen directeuren dit toepassen en welke taak is hierin weggelegd voor de commissie van toezicht? In deze workshop komt dhr. Mervin Pinas, vestigingsdirecteur PI Roermond, vertellen over de nieuwe visie en zijn manier van toepassen. Hij is voorloper op dit onderwerp en probeert al jaren om gedetineerden minder te isoleren. Hij neemt ons mee in de wereld van een gevangenisdirecteur en zal ingaan op welke kritische vragen een commissie van toezicht het beste kan stellen aan een directeur
  5. Forensische zorg
    1. Sprekers:Marc Donders en René Zomerschoe (selectiefunctionarissen, Team TBS)
    2. Omschrijving: Binnen de wereld van de forensische zorg zijn er een aantal actuele thema’s die we graag onder de aandacht willen brengen. Het TBS-systeem zit vast. Twee selectiefunctionarissen komen vertellen over de patiëntenreis en het selectieproces binnen de forensische zorg. Wanneer mag iemand naar de longstay, wat als iemand niet langer in de huidige kliniek kan blijven en hoe is de wachtlijst ingedeeld? Daarnaast zal de rol van de maandcommissaris worden besproken en is er ruimte om tips and tricks te delen.