Wet straffen en beschermen
Vanaf 1 juli 2021 treedt de Wet straffen en beschermen (hierna: Wet SenB) gefaseerd in werking. Nogal wat onderdelen van de nieuwe wetgeving zijn voor het functioneren van de commissies van toezicht van praktisch belang. Voor de Kerngroep CvT's en de redactie(raad) van het Kenniscentrum CvT is dit, in samenwerking, aanleiding om de leden van de CvT's gezamenlijk te voorzien van praktische informatie over de Wet SenB.
Dit doen we op de volgende manieren. Vanuit de redactieraad van het Kenniscentrum zijn prof. mr. Paul Vegter (advocaat-generaal straf Hoge Raad der Nederlanden in buitengewone dienst) en mw. prof. mr. Sanne Struijk (universitair hoofddocent strafrecht, Erasmus University Rotterdam, Erasmus School of Law en bijzonder hoogleraar penologie en penitentiair recht, Rijksuniversiteit Groningen) bereid gevonden om in een vierluik toelichting te geven op de Wet SenB.
Daarnaast heeft het opleidingsinstituut van DJI een digitaal college over de Wet SenB ter beschikking gesteld voor de leden van de CvT en bieden wij in samenwerking met DJI een aantal achtergronddocumenten aan zoals informatie bladen over de verschillende onderdelen van de Wet SenB. Tot slot doet de redactie van het Kenniscentrum een poging om actuele (links naar) informatie over de Wet SenB aan te bieden, met de uitdrukkelijke disclaimer dat deze informatie niet uitputtend is.
Op deze wijze denkt de Kerngroep in samenwerking met het Kenniscentrum de commissies van toezicht een handreiking te doen voor hun werkzaamheden in relatie tot (de invoering van) de Wet straffen en beschermen.
Leen Diepenhorst
voorzitter Kerngroep CvT's